Maalien ominaisuuksia

Kiiltoaste

Kiiltoasteen sanalliset määritelmät vaihtelevat eri lähteissä, varminta on käyttää aina heijastuslukua.  Heijastusluvulla tarkoitetaan maalipinnan peilaavuutta. Valo heijastetaan kappaleen pintaan ja 60 asteen kulmasta mitataan paljonko valoa heijastuu takaisin. Prosenttiluku kertoo täsmällisen arvon.
 
Täyskiiltävä 95–100%
Kiiltävä 85–94%
Puolikiiltävä 70–84%
Puolihimmeä 50–69%
Himmeä 25–49%
Matta 5–24%
Täysmatta <5%

Värisävyt

Pulverimaalauksen sävyjärjestelmänä käytetään pääasiassa RAL Classic K-7 kokoelmaa, josta löytyy 190 perussävyä ja 15 metallihohtosävyä. Nämä värisävyt ovat helposti saatavia varastotuotteita materiaalina puolikiiltävä polyesteri.
 
Myös Rautaruukin vakiosävyt ovat hyvin saatavilla.
 
Pulveria voidaan sävyttää lähes kaikkien värikarttojen sävyihin, tai asiakkaan värimallin mukaiseksi. Yleisiä värijärjestelmiä ovat NCS, Monicolor Nova ja Tikkurila Symphony, Pantone, RAL Effect, RAL Design, TVT ja Muncell.
 
Värisävy sekoitetaan maalitehtaassa, maalaamossa värisävyyn ei voida vaikuttaa.
 
Katso tästä linkki RAL-värisävykarttaan

Struktuurimaalit

Struktuurimaalissa on jonkinlainen pintakuvio, eli maali ei ole sileää. Struktuurien sanallinen kuvaileminen on vaikeaa, eikä niitä pysty tietokoneen näytölläkään selkeästi esittämään.
 
Karkeasti struktuurit voidaan jakaa kolmeen luokkaan. Karkeastruktuuri, muistuttaa selkeästi appelsiinin tai golfpallon pintaa. Tätä sileämpää hienostruktuuria kutsutaan myös tekstuuriksi. Se muistuttaa lähinnä kananmunankuorta ja on yleinen maali esimerkiksi tietokoneiden koteloissa.
 
Kolmas struktuurityyppi on niin sanottu hiekkaefekti. Tiheä ja hyvin karkea pinta muistuttaa kulunutta P60 -hiomapaperia.
 
Struktuurimaaleja on saatavana eri kiiltoasteissa ja monista materiaaleista valmistettuna.